31.03.2016
·
1 comentarii
Multi dintre clientii nostrii sunt confuzi in legatura cu termenii “tehnici” din domeniul asigurarilor, motiv pentru care ne-am gandit sa cream ca prim articol pe blogul site-ului acest post in care vom face cunostinta cu principalii termeni din domeniul asigurarilor.
- Asigurat: Asiguratul poate sa fie persoana fizica sau persoana juridica, care este obligata conform contractului de asigurare sa plateasca asiguratorului o suma de bani pentru a-si asigura bunurile impotriva anumitor calamitati naturale la fel ca inundtiile, cutremurele si alunecarile de teren, impotriva accidentelor sau a altor altor situatii asemanatoare.
- Asiguratorul: Societatea de asigurare care isi asuma raspunderea de a plati o suma de bani conform contractului de asigurare in momentul in care asiguratul se confrunta cu una sau mai multe situatii reglementate in contractul de asigurare si acesta este indreptatit sa primeasca indemnizatiile respective.
- Broker de Asigurare: Brokerul de asigurare este persoana juridica care este indreptatita sa reprezinte asiguratorul si in acelasi timp are importanta atributie de a negocia si clarifica contractul de asigurare conform cerintelor asiguratului.
- Contractul de asigurare: reprezinta forma scrisa a intelegerii dintre asigurat si asigurator care impreuna au cazut de acord asupra anumitor conditii care vor fi stipulate in acest contract de asigurare si care trebuiesc respectate de abmele parti contractuale.
- Coasigurare: Coasigurarea reprezinta operatiunea prin care doi sau mai multi asiguratori sunt dispusi sa asigure acelasi bun sau acelasi risc fiecare dintre acesti asiguratori fiind obligati sa plateasca indemnizatia corespunzatoare asiguratorului in functie de cota parte stabilita prin contractul de asigurare.
- Dauna: Dauna reprezinta paguba creata asiguratului in urma unei fapte care a fost reglementate in contractul de asigurare si care trebuie despagubita de asigurator.
- Fransiza: Aceasta poate sa fie o suma fixa sau procentuala stabilita inaintea incheierii contractului de asigurare care va trebui suportata din bugetul asiguratului ori de cate ori se doreste folosirea politei de asigurare pentru anumite despagubiri. Aceasta a aparut ca urmare a sporirii gradului de atentie a asiguratului impotriva riscurilor pentru care este asigurat.
- Prima de asigurare: practic reprezinta pretul asigurarii stabilit inaintea incheierii contractului de asigurare care nu poate fi modificat pe intreaga perioada activa a asigurarii.
- Suma asigurata: aceasta este suma maxima pe care asiguratorul este dispus sa o plateasca sub forma unor indemnizatii asiguratului in cazul in care s-au respectat pasii contractului de asigurare.
- Inspectia de risc: in cadrul inspectiei de risc se vor face verificari generale cu privire la bunul asigurat (autovehicul, locuinta, utilaj, etc) pentru a certifica cele mentionate in documentele prezentate de catre asigurat si totodata acest document reprezinta starea bunului asigurat inainte de incheierea contractului de asigurare.
Comentarii
nu e rau sa-i stapanesti!