13.07.2017
·
1 comentarii
Legislatia pentru contractele de asigurare RCA a fost schimbata de multe ori, insa in ultima perioada din ce in ce mai des, iar astazi, 13.07.2017 se pare ca este a doua data in mai putin de un an in care regulile se schimba. Cele mai importante modificari pentru legislatia asigurarilor de raspundere civila auto vor fii prezentate pe scurt mai jos.
- A aparut asiguratul cu risc ridicat
Soferii care sunt considerati drept conducatori auto cu risc ridicat de a avea evenimente in trafic vor plati considerabil mai mult pentru asigurarile RCA, insa acestia pot sa se adreseze BAAR pentru a-i ajuta sa gaseasca cea mai buna oferta RCA. Un sofer cu risc ridicat se defineste ca:
"persoana care pe baza încadr?rii în clasele de risc pentru care cel pu?in 3 asigur?tori RCA oferteaz? un tarif de prim? de N ori mai mare decât tariful de referin?? calculat de c?tre BAAR". Pe de alta parte soferii fara evenimente inregistrate vor plati cel mai mic pret pentru asigurarile RCA.
- Suspendarea cotractului de asigurare duce la suspendarea placutelor de imatriculare
Suspendarea contractului de asigurare se poate face din doua motive:
- masina este imobilizata
- se suspenda dreptul de circulatie al masinii
O data suspendat contractul de asigurare, asiguratul are obligatia de a preda placutele cu numerele de imatriculare la politie. Totodata legea precizeaza ca soferii care doresc sa suspende contractul de asigurare din diferite motive, au obligatia ca pe toata durata suspendarii contractului de asigurare sa imobilizeze masina intr-un spatiu privat, inafara domeniului poblic. Nerespectarea acestor preverderi duce la sanctionarea contraventionala a asiguratului.
- Solutionarea mai rapida a dosarelor de despagubire.
Un lucru foarte bun pentru soferi este micsorarea duratei de solutionare a dosarului de despagubire care pana ieri era de 90 de zile, iar acum este de maxim 30 de zile calendaristice potrivit noii legi.
- Obligativitatea asiguratorilor si a intermediarilor de a anunta inainte de expirare asiguratul.
Incepand de astazi asiguratorii si intermediarii politelor RCA au obligativitatea de a anunta asiguratul cu 30 de zile inainte ca asigurarea sa expire si totodata de posibilitatea reinoirii asigurarii.
- Pedepsirea penala pentru asigurarile false si piesele contrafacute
Un lucru foarte important care nu era precizat in vechea lege OUG nr. 54/2016, este acum reglementata in felul urmator: service-urile care repara masinile cu piese contrafacute sunt sanctionate penal, iar asiguratorii sau persoanele care fac asigurari false vor raspunde penal.
- Compensarea directa devine decontare directa
Pana acum compensarea directa era prevazuta de OUG nr. 54/2016 si era prevazuta ca si o modalitate de solutionare a dosarelor de despagubire. Decontarea directa ii obliga pe asiguratori la ofertarea fiecarui dosar de dauna, urmand ca asiguratul sa decida daca accepta decontarea directa sau reparatia masinii intr-un service prin intermediul asiguratorului.
- ASF nu mai calculeaza tariful de referinta
Pana acum ASF era raspunzatoare pentru calcularea tarifele de referinta a tuturor vehiculelor, insa de astazi o societate cu expertiza va face aceste tarife semestrial si le va comunica ASF ulterior.
Dorim sa aflam parerea voastra despre noile reglementari RCA, motiv pentru care va sugeram sa ne lasati un comentariu cu parerile voastre mai jos.
Comentarii
astea modifica legile ca si cum schimb eu ciorapii!