01.05.2016
·
0 comentarii
In urma cu cateva zile am fost sunat de un client care din pacate a avut o mica tamponare in trafic si era tare nedumerit in legatura cu procedura pe care trebuie sa o aplice in caz de accident, motiv pentru care m-am gandit sa scriu acest articol in care vom afla cum trebuie sa procedam in cazul unui accident si la ce sa fim atenti. Ceea ce trebuie sa stim in primul rand in cazul unui accident este complexitatea accidentului si anume daca accidentul s-a lasat cu victime trebuie obligatoriu sunat la 112 si anuntate echipajele de urgenta (ambulanta, politie), insa in cazul in care accidentul este unul minor se aplica procedura de intelegere amiabila pentru a simplifica birocratia si timpul alocat acestui incident.
Pasul 1: Acceptul ambelor parti implicate in accident de a utiliza constatarea amiabila.
Este foarte important de mentionat faptul ca in cazul in care unul dintre cei doi implicati in accident nu accepta procedura constatarii amiabile, aceasta nu va putea fi incheiata, iar in acest caz va trebui sa ne adresam organelor competente si anume sediului de politie pe raza orasului (comunei) in care a avut loc accidentul.
Pasul 2: Completarea constatarii amiabile. Ambii conducatori completeaza impreuna un singur exemplar.
- Adresati-va martorilor pentru a le lua datele, insa mare atentie la termentul de martor, nu includeti pe lista martorilor persoane apropiate, sot/sotie, cunostinte sau proprietarii vehiculelor implicate. Martorii se mentioneaza cu Nume, Prenume, adresa si telefon in constatrea amiabila la cifra 5.
- Fiecare conducator implicat in accident completeaza corect si complet una dintre sectiunile “Vehiculul A” respectiv “Vehiculul B” din constatarea amiabila cu: Nume asigurat, informatiile despre veicul, societatea de asigurare unde este facut RCA-ul si datele despre conducatorul vehiculului.
- Completarea schitei de accident: in partea de jos a paginii exista un spatiu special destinat schitei care se completeaza de comun acord.
Formularul de constatare amiabila are doua pagini autocopiative, astfel incat datele scrise pe prima pagina vor fi trecute automat si pe pagina a doua a formularului. Fiecare dintre cei doi soferi isi pastreaza cate un exemplar al formularului de constatare amiabila, atat originalul cat si copia avand aceasi valoare juridica. Mare atentie dupa ce ajungeti acasa, nu adaugati sau stergeti informatii de pe formular.
Pasul 3: Depunerea formularului la sediul asiguratorului
In cazul in care doriti sa fiti despagubit pentru accidentul respectiv, depuneti formularul de constatare amiabila la firma de asigurare a celuilalt conducator. Daca nu doriti sa fiti despagubiti in urma accidentului, depuneti formularul de constatare amiabila la firma de asigurari unde aveti dvs. asigurarea.
Informatii utile:
-termenul de depunere a formularului de constatare amiabila este de 24 de ore.
-rugati-l pe celalalt sofer sa va imaneze copii dupa buletinul sau, talonul masinii si asigurare, niciodata nu se stie cand aveti nevoie de aceste informatii in cazul in care doriti sa solicitati despagubiri.
-dupa ce a-ti depus formularul de constatare amiabila la asigurator, rugati-l sa va imaneze o copie conform cu originalul.
-rugati-l pe celalalt sofer sa va arate documentele de identificare personale si ale masinii precum si polita RCA pentru a va asigura ca datele completate de el sunt corecte si complete; in felul acesta se evita completarea formularului intentionat gresit pentru a se pierde urma soferului implicat in accident.
-dupa fiecare accident pretul politei de asigurare va creste pentru cel vinovat de producerea accidentului.
In cazul in care aveti intrebari suplimentare va indemn sa mi le adresati printr-un comentariu pe site sau in situatii de urgenta ma puteti suna la 0745677227.
Comentarii
Nu avem nici un comentariu la acest articol