25.07.2018
·
0 comentarii
Legea 132/2017 a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 12 iunie 2017, urmand sa intre in vigoare in 30 de zile de la data publicarii si totodata abrogand legea OUG 54/2016. In noul text normativ este prevazuta inclusiv posibilitatea asiguratilor, proprietarilor de autovehicule sa cumpere clauza "decontare directa" de la propriul asigurator RCA, care se ofera clientilor cu un cost suplimentar si a carei menire este a usura procesul de despagubire a unui pagubit, deoarece pagubitul va lucra doar cu propriul asigurator RCA chiar daca cel care a produs dauna are o asigurare de raspundere civila auto la o alta companie de asigurari.
- Serviciul de decontare directa se oferteaza obligatoriu de catre asigurator, dar achizitia acesteia este optionala de catre asigurat.
- Procedura de decontare directa se stabileste prin reglementari ale A.S.F.
- Decontarea directa nu afecteaza dreptul persoanei prejudiciate in urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita actiunea directa pentru recuperarea prejudiciului produs impotriva asiguratorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.
Care sunt asiguratorii care accepta serviciul de decontare directa?
Toti asiguratorii romani sunt obligati sa oferteze aceasta clauza de decontare directa: Allianz Tiriac, Generali, Groupama, Omniasig, Garanta, Uniqa, Euroins, Asirom, Gothaer, City Insurance;
Care sunt conditiile ca aceasta clauza sa functioneze si despagubirea sa fie platita prin decontare directa de propriul asigurator RCA?
Decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.
Procedura de despagubire prin clauza decontare directa este urmatoarea:
(1) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, asiguratorii RCA incheie un acord de reglementare a relatiilor economice si organizatorice privind gestionarea modalitatii de decontare directa si a regreselor administrative.
(2) Acordul de reglementare prevazut la alin. (1) contine cel putin:
- a) documentele pe care le contine dosarul de dauna in vederea recuperarii despagubirii de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate;
- b) modalitati de comunicare;
- c) termene de plata;
- d) modalitati de compensare si garantare.
(3) Asiguratorul RCA al persoanei prejudiciate avizeaza asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului in termen de 3 zile de la data deschiderii dosarului de dauna.
(4) Asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului confirma valabilitatea contractului RCA in termen de 3 zile de la solicitare.
Cat costa decontarea directa?
Costurile clauzei decontare directa variaza in functie de mai multi factori: asigurator, vehicul asigurat, valabilitatea politei, etc, insa noi am facut o simulare orientativa pentru un autoturism pe persoana fizica, iar preturile pentru un RCA cu clauza decontare directa au crescut cu urmatorul procent:
- EUROINS: 88%
- ASIROM: 8%
- CITY INSURANCE: 40%
- ALLIANZ TIRIAC: 15%
- OMNIASIG: 14%
- UNIQA: 21%
- GENERALI: 40%
- GROUPAMA: 18%
De retinut este faptul ca aceste procente se pot schimba oricand, deoarece asiguratorii pot sa modifice aceste tarife in functie de statisticile pe care le au si directia in care vor sa mearga.
Pot cumpara clauza decontare directa ulterior acizitiei RCA-ului simplu?
Din pacate in momentul de fata nu se poate achizitiona aceasta clauza dupa cumpararea contractului RCA, clauza decontare directa se cumpara impreuna cu asigurarea RCA si este valabila exact pe perioada valabilitatii politei RCA.
Pot sa imi repar daunele produse la masina mea daca eu am provocat accidentul atata timp cat am clauza decontare directa?
Nu. Desii s-a creat o mica confuzie printre clienti in momentul in care au vazut aceasta clauza, clauza decontare directa nu functioneaza ca si un CASCO, deci, nu suporta despagubiri pentru daunele create propriului autovehicul.
Merita sa achizitionez clauza de decontare directa pe langa asigurarea RCA?
Opiniile sunt impartite, ca deobicei, insa pentru unii clienti este o alegere buna, in special pentru acei clienti care vor sa contracteze o polita RCA la un asigurator cu o reputatie mai buna pe piata, deoarece in felul acesta va diminuati sansele de a lucra cu ceilalti asiguratori in momentul in care cineva vi-a produs o dauna propriului autovehicul.
Cu alte cuvinte, daca ai ales un asigurator cu o reputatie buna pe piata pentru asigurarea RCA, eu te-as sfatui sa iti cumperi si clauza de decontare directa, deoarece tu odata ce ai cumparat polita RCA de la un asigurator de top, ai avut practic grija de persoana pe care urmeaza sa o vatamezi (in cazul unui accident), deci daca te-ai gandit la persoana pe care urmeaza sa o vatamezi (un necunoscut), consider ca te gandesti obligatoriu si la tine, in momentul in care cineva iti va crea prejudicii sa nu lucrezi cu orice asigurator, ci cu cel ales de tine.
In cazul in care folosesc clauza decontare directa de la asiguratorul meu, clasa Bonus-Malus imi va fi afectata?
Nu. Atata timp cat nu esti tu cel care a creat accidentul, raspunzator pentru accident va fi cel care a creat prejudiciul, iar tu poti sa te adresezi propriului asigurator pentru compensatii, despagubire, fara a fi penalizat ulterior ca te-ai adresat propriului asigurator, deoarece compania care va plati daunele create va fi compania de asigurari a celui care a creat prejudiciile.
Unde pot sa imi repar masina in cazul unui accident daca vreau sa folosesc clauza decontare directa?
La fel ca si in cazul unui contract simplu RCA, poti sa iti repari masina oriunde vrei, cu conditia ca acel service sa fie omologat RAR sau totodata poti sa soliciti o oferta de despagubire pentru a primi bani in schimbul reparatiei, bani cu care poti sa iti faci reparatia oriunde vrei.
Comentarii
Nu avem nici un comentariu la acest articol